Знаете ли как да поддържате климатика

Климатиците отдавна са се доказала като доста ефективен и не на последно място евтин начин за отопление през зимата.  Все повече хора им се доверяват и сметките им за електрическа енергия намаляват. Да, климатиците са енергоспестяващи, но като всеки друг уред, те също имат нужда от правилна поддръжка, която да се извърщва редовно.
Тъй като напоследък се увеличи броят на хората, които се оплакват от чести повреди в климатика им, решихме, че има нужда от статия, в която да обясним как точно да поддържате климатика, за да може той да работи с пълния си потенциал и да издържи дълги години.
На първо място ще поговорим за външното тяло на климатиците. В случай, че живеете в град, където влажността е по-голяма от обичайното, например ако имате климатик във Варненска област, то тогааа почистването на външното тяло трябва да се извършва поне веднъж всяка година. Препоръчваме ви това да се случва през пролетта. За да се почиства правилно външното тяло, без съмнение ще ви бъде нужна помощта на професионален техник, тъй като спецификата на уреда не позволява той да бъде почистен от хора без нужните познания. Разбира се, техникът ще провери и дали всичко е изправно и дали работи безупречно.
За щастие, вътрешното тяло на климатика няма нужда от поддръжка от специалист, а можете да го направите сами. Поне веднъж всеки месец сваляйте филтрите и ги мийте под течаща топла вода. Това е необходимо, тъй като филтрите пречистват въздуха, като задържат частиците прах и всякакви други, като например плесен. Топлообменника на всеки климатик също има нужда от почистване, което да се извършва веднъж годишно. То се извършва с помощта на прахосмукачка, като в единият й край е прикрепена четка с дълги власинки. Власинките ще достигнат до местата на топлообменника, които иначе няма как да бъдат почистени.