Факти за панелните радиатори

Мразовитите зимни месеци вече са на прага ни и всички ние все по-често се замисляме кой би бил най-добрият отоплителен метод.  Както знаем, в България повечето сгради са топлофицирани и отоплителните системи в тях се състоят от радиатори. От няколко години насам по магазините се предлагат панелни радиатори, които са модерният и много по-ефективен вариант на старите видове радиатори.
Както най-вероятно се досещате, всеки може да се сдобие с панелен радиатор и да го постави на мястото на остарелия, но има няколко тънкости, които е добре да знаете, преди да се втурнете да го купувате.
Разбира се, на първо място трябва да изчислите колко голям панелен радиатор ви трябва, което всъщност означава каква ще бъде височината му, както и какви и колко алуминиеви глидери ще има. Без съмнение, във всеки магазин, който предлага панелни радиатори, ще ви обяснят как точно се изчислява големината на радиатора спрямо помещението, за което ще ви е необходим. Нашият съвет към вас е да избирате четен брой глидери, тъй като това е най-добрият вариант за отопление.
Дойде време и да ви разкрием една малка тайна – знаете ли, че качеството на алуминиевите глидери е почти едно и също. Всъщност имаме предвид, че евентуалната разлика между глидерите варира между 2 до максимум 5 процента. Така че, както се досещате сами, няма особено голямо значение кой точно модел алуминиев глидер ще изберете. Не се подвеждайте, че по-скъпата цена означава и по-добро качество именно поради причината, спомената по-горе.
В никакъв случай не забравяйте, че най-доброто място на панелните радиатори е под прозорците. Всички знаем, че именно прозорците са виновни за най-голямата загуба на топлина, но това се променя, когато под него е поставен панелен радиатор, а също така изчезва и кондензът, което е още една добра новина.