Вреден ли е тютюнът за хипертониците?

Знаете ли, че пушенето и заболяванията на сърцето са свързани помежду си. Или пък, че пушенето може да повиши кръвното налягане? Много хора, асоциират цигарения дим с проблеми с дишането и рак на белите дробове. Хората, които пушат, са предразположени към развиването на високо кръвно и заболявания на сърцето.


Около 30 % от починалите от сърдечни заболявания в САЩ са причинени от пушенето на цигари.
Рискът от сърдечна атака нараства значително с бройката на цигарите, които се пушат, както и от продължителността на периода, в който го правят. Хората, които пушат по пакет цигари на ден, имат над два пъти по-голям риск от сърдечен удар от непушачите. Жените, които пушат, и взимат хапчета за контролиране на раждането, са по-застрашени от проблеми със сърцето.
Но как точно пушенето повишава риска от заболявания на сърцето. Никотинът в цигарите действа като намалява притока на кислород в сърцето, увеличава съсирването на кръвта, наврежда на коронарни артерии и други кръвоносни съдове.

Спирането на пушенето може да удължи живота Ви, защото се намалява риска от сърдечни заболявания, сърдечен удар, високо кръвно налягане. Ще спестите пари, но това, което е по-важно, че няма да повишавате кръвното си налягане. Високото кръвно налягане е рисков фактор, причиняващ редица заболявания на важни органи.
Пушенето е основен причинител на заболявания на сърцето. Макар да не е установена все още пряка връзка между пушенето и кръвното повишаването на кръвното, то е сред факторите за това. Нещо повече, хората с хипертония, които продължават да пушат цигари, са с по-висок риск от развиване на тежки форми на хипертония. Спирането на тютюнопушенето е една от най-важните промени в начина на живот, които могат да помогнат в борбата с високото кръвно налягане.

Тютюнопушенето вреди по много начини на здравето и един от тях, е че ускорява развиването на атеросклероза и води до усложнения. Атеросклерозата е свързана с удебеляване и втвърдяване на артериите. Това е много вредно, защото затруднява преминаването на кръвта през тези места. Един от основните причинители на атеросклерозата е пушенето на цигари.
В заключение може да се каже, че спирането на пушенето като цяло намалява опасността от заболявания на сърцето и затова е препоръчително. Отказването от него е една от най-важните стъпки в справянето с високото кръвно. За да определите дали имате хипертония, можете да следите стойностите на кръвното си редовно, като си закупите апарат за кръвно на Omron от магазина zdravko.bg. Така ще изберете правилната стратегия, за да бъде лечението Ви по-ползотворно. Без спиране на пушенето, използването на медикаменти за високо кръвно, не е толкова ползотворно. Те могат да намалят кръвното налягане, но цялостния отрицателен ефект върху организма не може да се подобри, без да се спре пушенето. Само отказът от цигари може да ограничи опасността от заболявания на сърцето.