Древни полиграфи или как в древността са ‘надушвали’ лъжата

Знаете ли какви са били древните полиграфи или по-точно как в древността са ‘надушвали’ лъжата? Различните нации откривали по различен начин истината, който силно се различава от метода с откриването на истината със съвременното полиграфско изследване. В Китай пък карали заподозрения да дъвче брашно и когато той не можел да го сдъвче, това означавало, че лъже, тъй като слюнката в устата намалява, когато човек лъже. В Африка вождът на племето откривал лъжеца чрез ритуален танц – той намирал истината чрез миризмата на потта. В Индия пък се удрял гонг, в момента в който отговарят на въпрос. Когато човекът, който бил заподозрян лъжел, той не успявал да синхронизира удъра с отговора. И все пак не можем да кажем, че тези методи са предшественици на полиграфа. Те са просто измислени от нациите начини с които са откривали лъжата и истината.

Знаете ли, че данните от полиграфа са възможно най-точните от всички методи и се обработват изключително бързо. Полиграфът може да бъде използван за лъжа към фирмата, изневери и различни престъпления както и за други нередности.

Кой всъщност е най-далечният предшественик на съвременния полиграф? Това е италианският лекар-криминолог Чезаре Ломброзо. През 1885 г. лекарят създал прибор, който можел да измери промяната в кръвното налягане. Истинският баща на съвременния полиграф обаче е американеца Джон Ларсон. Той измисля уред през 1921 г., който е бил направен по проект на психолога Уилиям Марстън. Машината можела да записва на движеща се хартиена лента пулса, дишането и кръвното налягане. Показанията от този апарат се приемат две години по-късно в съд в САЩ като доказателство. Днес обаче полиграфксите доклади не могат да бъдат използвани в съда като доказателство, а като експертиза. По-късно за развитието на полиграфа допринася Леонард Кийлър, който добавил канал, който да отчита и съпротивлението на кожата.