По какво се отличават народните носия

Искало ли ви се е да можете да разпознавате различните видове народни носии?  Разбира се, това не е никак лесна задача и тя определено изисква доста сериозна подготовка. Всички ние знаем отлично, че народната носия може да се разпознае по много неща, но предварително трябва да знаем кой модел, цветове и украшения да гледаме.
Българските народни носии се отличават с ненадмината красота, със сложни кройки и невероятно украшения. В днешната ни статия ще обясним кои са основните носии и по какво можем най-лесно да ги разпознаем.
На първо място поставяме саяната носия. Тя е наистина доста нетипична, тъй като ризата й наподобява туника. Освен това те е невероятно красива, като ризата най-често е с ръкави до лактите. Полата може да стига или до коленете, или до глезените.
Друга изключително разпространена народна носия, е сукманената. Моделът наистина напомня на сукман. Основният плат е доста дебел и обикновено е тъмен на цвят. За сметка на това престилката е шарена, като шарките зависят най-вече от района на страната.
Разбира се, няма как да не споменем и еднопрестилчената народна носия. При нея самото връзване на престилката се извършва по много специален начин, което означава, че тя не се връзва по един и същ начин от двете страни.
За сметка на това, двупрестилчената народна носия се отличава по това, че има престилка както отпред, така и отзад.
В днешно време всеки един от нас би могъл да се сдобие с красива народна носия и то на много ниска цена. Всичко, което трябва да направим, е да разгледаме онлайн магазин за народни носии и да изберем тази, която най-много ни допада. По този начин пестим доста време и същевременно се сдобиваме с част от нашата история.