Финансиране при закупуване на нови апартаменти?

Как стои въпросът за финансирането на нови апартаменти?

Както знаем всички нови апартаменти струват скъпо, така че е малко вероятно да разполагате с наличните средства, за да си закупите ново жилище. Тогава неминуемо идва и въпросът:  Как да намеря средства, с които да финансирам тази голяма покупка?

Какво да имам предвид при финансирането на нови апартаменти?

Ако сте се насочили към тегленето на кредит, трябва да сте много внимателни, тъй като той се изплаща с години. За да сте подготвени, трябва предварително да изчислите каква сума трябва да отделяте всеки месец за изплащане на кредита. Получената сума трябва да е много по-малка от месечния ви доход, тъй като ще са ви необходими и средства за живеене, сума за плащане на сметки и много непредвидени допълнителни разходи.

Преди да отидете на оглед на нови апартаменти и да теглите кредит, трябва да сте сигурни, че можете да си позволите тази стъпка. Следващата крачка в процеса на финансиране е да изберете банка, от която да изтеглите кредита. За тази цел е необходимо детайлно да проучите всички условия, които банките изискват за отпускането на необходимия ви кредит.

Трябва да знаете, че банките предлагат два варианта за кредит: максимална сума и желана от вас сума, но не всяка банка е склонна да отпусне желаната от вас сума. Трябва да знаете още, че закупувания нов апартамент ще служи на банката като обезпечение за отпускането на този заем. Понякога обезпечението се оценява по-евтино отколкото сумата, която ви е необходима за финансиране. В такъв случай ще е необходимо да намерите допълнителни средства за финансирането му.

Какви фактори влияят на размера на кредита при закупуването на нови апартаменти?

Банката ще се интересува от следните два фактора:

  • Какъв тип е строителството на апартамента, който сте избрали да закупите. От това ще зависи какъв процент финансиране ще ви бъде отпуснат. В повечето случаи панелните жилища са по-евтини и финансирането, отпускано за тях от банката, е по-малко.
  • На какъв етап от строежа се намира новият апартамент, който смятате да закупите. Когато избирате между различни нови апартаменти, вариантите може да са много  – от акт 16 до груб строеж. Банките ще вземат под внимание етапа, до който е стигнал строежа на вашия апартамент, при отпускането на финансирането.